Types fokkers

Niet iedereen die twee honden op elkaar zet en een nestje fokt is per definitie een fokker.

Ook fokkers heb je in meerdere soorten en maten. Hieronder geven wij een impressie van vijf verschillende types fokkers, zoals wij die al jaren meemaken en herkennen.

Niemand hoeft zich deze uiteenzetting persoonlijk aan te trekken, of zich erdoor beledigd te voelen, het is maar een mening. Maar elke fokker die dit leest, kan zichzelf en zijn ‘concollega’ ongetwijfeld rangschikken onder één van de vijf omschreven types.

Wij kennen en herkennen al jaren de volgende types fokkers en aanbieders:

* de Gelegenheids fokkers (voor de lol)

* de Beginnende fokkers met een visie (starter)

* de Geflopte fokkers (starter die vastliep en is verzuurd)

* de Marktplaats aanbieders (pup in- en verkoper)

* de Erkende fokkers (gevestigd en ervaren)

Gelegenheids fokkers:
Dit type fokkers met 2 of 3 honden noemen we de liefhebbers met af en toe ‘voor de lol’ een ‘gelegenheidsnestje’. Als zowel de reu als de teef wel door een erkende fokker zijn gefokt en beiden ook echt geschikt zijn voor de gemaakte combinatie, dan fok je als gelegenheidsfokker verder op het voorwerk van een erkende fokker. Vaak gebeurd dit ook in overleg met deze erkende fokker.

Wanneer je als gelegenheidsfokker twee honden op elkaar zet, zonder te weten uit welke ouders en voorouders deze combinatie afkomstig is, ben je beslist geen fokker, geen liefhebber, maar gewoon een prutser.

Beginnende fokkers met een visie:
Een serieuze beginnende fokker met een visie begint vanzelfsprekend altijd te fokken uit honden van een erkende fokker. Alleen dan weet je wat je hebt en eventueel mag verwachten. Wanneer je als beginnend fokker toch twee honden op elkaar zet, zonder te weten uit welke ouders en voorouders deze combinatie afkomstig is, ben je niet serieus, beslist geen fokker, ook geen liefhebber, maar alsnog gewoon een prutser.

Een bekend alternatief voor liefhebbers die graag een beginnend fokker willen zijn, maar zelf niet over voldoende goede fokhonden kunnen beschikken, is het aangaan van een samenwerking met gelijkgestemden die zelf ook niet genoeg goede fokhonden voor handen hebben. Ook kan gebrek aan ruimte, vergunningen, ervaring en kennis een goede reden zijn om te gaan samenwerken met gelijkgestemden. Op zich niets mis mee.

Door de jaren heen hebben we veel enthousiaste beginnende fokkers op deze manier zien beginnen, maar helaas ook bijna altijd zien stranden. Ondanks het feit dat ze vol overgave aan het fok-avontuur beginnen lukt het dan toch niet om dit avontuur te continueren. Fokken is geen hobby, niet eens een vak, maar meer een manier van leven. Niet iedereen is hiervoor in de wieg gelegd.

Als je gaat samenwerken met andere fokkers om samen iets goeds te kunnen neerzetten, ben en blijf je daarmee ook afhankelijk van elkaar. Niet elke fokker wil afhankelijk blijven van een compagnon en zijn doen en laten steeds moeten verantwoorden omwille van die ander. Dit soort samenwerkingen gaat dan meestal ook maar een poosje goed, dan winnen de vermoeidheid en teleurstelling het van de wens en de wil om nog langer samen te werken en stopt daarmee ook het fok-avontuur.

Geflopte fokkers:
Zeker in de beginjaren zijn de uitgaven rondom het fokken van pups altijd hoger dan de inkomsten hieruit. Als pups niet direct geplaatst worden, blijf je er mee soms wat langer mee zitten en dan is ruimte noodzakelijk. Wanneer een geplaatste pup terugkomt om wat voor reden ook, moet er wel een passende oplossing geboden worden. En dan nog de eventuele geplaatste pups, die mogelijk gebreken hebben, waarvoor je als fokker aansprakelijk gesteld kan worden. Dit hoort er allemaal wel bij, maar hier wordt vooraf vaak geen rekening mee gehouden.

Samenwerkende fokkers hebben vaak te weinig geduld en kennis, maar daarentegen wel heel veel wensen! Ze willen direct een eigen type hond fokken, een eigen hondenshow geven en een eigen stamboom uitgeven. Fokhonden onder fokkersvoorwaarden bij vrienden en kennissen (soms leken) uitzetten heeft ook niets met verantwoord fokken te maken. Veelal gaat het hier om de ego en hebzucht van de beginnende fokkers zelf. Een samenwerking met meerdere grote ego’s is nooit een lang leven beschoren! Onderling getouwtrek en vooral ‘haantjesgedrag’ over visie, kennis, verantwoordelijkheid en veelal commotie over de financiën, breken de samenwerkers uiteen.

Dan ineens ontstaat er bij deze teleurgestelde fokkers veel wrok, vooral naar elkaar toe. Verwijten, beledigingen, zwartmakerij, diefstal van elkaars honden en het elkaar beschuldigen hiervan, worden allemaal via social media breed uitgemeten. Soms ook ongekend veel afgunst en commentaar naar erkende Bulldog fokkers die al jaren wel gewaardeerd worden.

Kortom: het type ‘geflopte fokkers’ zijn doorgaans het meest rancuneus en vervelend!

Let wel: Als je snel (en veel) geld wil verdienen aan puppies, moet je ze nooit zelf gaan fokken!

Marktplaats aanbieders:
Marktplaats-aanbieders fokken zelf geen pups, maar kopen pups.

De alom beruchte ‘broodfokkers’ met hun geduchte ‘puppie-fabrieken’ bieden nooit rechtstreeks puppies aan op Marktplaats. Deze lieden tolereren geen puppie- en pottenkijkers op hun terrein, maar leveren hun pups rechtstreeks aan handelaren en Marktplaats-aanbieders.

Deze Marktplaats-aanbieder laat de ingekochte pups bij zijn of haar plaatselijke dierenarts inenten en komt zo aan een geldig Europees Paspoort. Daarna worden de pups op Marktplaats aangeboden als zogenaamd ‘zelfgefokt!’ Er wordt een goed lijkende moeder bijgezet en een ‘net even niet aanwezige’ vader bij verzonnen.

Nog steeds zijn er naïeve mensen die deze pup-aanbieder niet kunnen (of willen) onderscheidden van een échte fokker. Zolang er mensen zijn die deze pups blijven aanschaffen, blijven er ook nep-fokkers die hun ingekochte pups op Marktplaats aanbieden.

Zelfs ‘aan-huis-bezorging’ van een ‘pup-op-bestelling’ is bij dit type aanbieder, tegen een kleine vergoeding, altijd mogelijk.

de Erkende fokker:
Erkende fokkers zijn gevestigde fokkers. In de breedste zin van het woord.

Dit type fokkers wonen doorgaans al decennialang ergens afgelegen op een boerderij.

Fokkers leven voor en door hun honden eigenlijk altijd op ruime buitenlocaties. Dat is ook logisch, want met veel honden om je heen is er geen ruimte voor je in de nieuwbouw of in een appartement.

Naast buitengewoon veel ruimte, vergunningen, erkenningen en vakdiploma’s hebben dit type fokkers vooral meerdere ‘echt bestaande’ honden. Bij een bezoek aan dit type fokkers zie je behalve vrolijk rondhuppelende pups, natuurlijk ook meerdere volwassen honden rondlopen. Ook zullen de beide ouders van de pups gewoon aanwezig zijn. Wellicht de grootouders ook!

Dit type fokkers staan nooit vooraan op shows of keuringen. Dit laten ze liever doen door liefhebbers die dat goed kunnen. Natuurlijk is iedere fokker oprecht trots als ‘zijn’ honden achter de bordjes geplaatst worden, zeker indien er eerlijk gekeurd is!

Maar een echte fokker laat zijn honden niet graag alleen en blijft liever thuis. Thuis bij zijn gezin en zijn honden. Er is altijd wel wat te doen, zeker op een buitenlocatie. Wel heeft hij altijd opvallend veel tijd en geduld voor zijn bezoekers. Want ‘aan-huis-bezorging’ van een ‘pup-op-bestelling’ is uitgesloten!!

Tenslotte:
Wanneer je als Bulldog-fokker minimaal drie generaties Bulldoggen in lijn gefokt hebt en alle drie generaties zijn kwalitatief minstens zo goed als de voorouders waarmee je ooit begon, dan ben je een erkende fokker. Als de vierde generatie aantoonbaar beter is dan de voorouders waarmee je ooit begon, dan ben je een bewezen erkende fokker. In beide gevallen komen we graag in contact met je.

Tibben Farm Dogs

Drogteropslagen 64

7705 PJ Drogteropslagen

06 4695 1107 (Jan)

jantibben@hotmail.com